Doporučení pro dietu při průjmu
- Doporučuje se jíst malé porce a jídlo konzumovat každé dvě až tři hodiny.
- Vyhnout se potravinám, které nadýmají (kapusta, květák, okurka a převážně luštěniny).
- Zeleninu je vhodné konzumovat v upravené podobě a to vařenou nebo dušenou.
- Ovoci se spíše vyhýbejte, především nezralému. Je dobré ale zařadit nastrouhané jablko s banánem.
- Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se při dietě vyhýbejte.
- Vyřazení mléka a mléčných výrobků.
- Doporučují se také potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
- Vyřadit smažené a ostré jídlo
Léčba průjmu:
V prvních dnech je dobré začít nemastným, mírně osoleným odvarem z rýže či mrkve, rýžovou nebo obilnou polévkou, případně rýžovou kaší, ale bez mléka. Dále můžete začít zařazovat mixovanou dušenou mrkev, banán, nastrouhané jablko nebo jablečné pyré. Později můžete zkusit přidat řidší bramborovou kaši bez mléka nebo jiné další kaše, kuřecí vývar, tvrdší, starší rohlíky nebo piškoty.
Pomalu a postupně pokračujte v přechodu k běžné stravě přidáváním vařeného kuřecího nebo libového hovězího masa, vařené a dušené zeleniny. Důležité je také pro zlepšení stavu zařadit později kysané mléčné výrobky (pokud netrpíte intolerancí), které pomáhají obnovit průjmem a narušenou střevní mikroflóru. Dobrý je např. nízkotučný bílý jogurt, kefír nebo podmáslí.
Začněte opatrně a po lžičkách. Pokud průjem přetrvává déle, jak týden nebo se objevily další komplikace jako je krev ve stolici, ihned vyhledejte odbornou pomoc. Vhodnými přípravky k léčbě průjmu jsou například: Smecta Go, Smecta, Černé (živočišné) uhlí…
Co jíst při průjmu:
- Rozmačkaný banán
- Jemně nastrouhaná jablka
- Rozvařená rýže
- Čistý hovězí vývar
- Vařená či dušená mrkev
- Pečivo ideálně z předešlého dne
- Piškoty
- Bramborová kaše (bez mléka, jen mírně osolená)
Co nejíst při průjmu:
- Tučné potraviny, pikantní potraviny a smažené pokrmy
- Mléčné výrobky
- Tučná masa (husa, kačena, zvěřina) a tučné a uzené ryby (sardinky, kaviár)
- Dochucovadla (masox, maggi, sójová omáčka)
- Černá káva
- Alkohol
- Kynuté a linecké těsto
- Čerstvé pečivo
Doporučené tekutiny:
- Čaj (nejlépe černý nebo bylinkový)
- Nenasycená minerální voda
- Vincentka
Ve zkratce:
Při průjmovém onemocnění byste se měli vyhýbat kořeněným a jinak dráždivým jídlům, konzumovat by se mělo zejména starší pečivo, piškoty a kaše bez mléka, banány, odvar z rýže a jiné zmíněné potraviny. Nesmíte také zapomínat na dostatečný pitný režim, při průjmu se organismus dehydratuje. Zaměřit byste se také měli na příjem minerálních látek, které při průjmu ztrácíte. Dieta se dodržuje, dokud potíže zcela neodejdou, případně vyhledat lékaře a zvolit jiné prostředky, jak postupovat. Lékaře byste měli navštívit také, pokud je průjem vleklý nebo častý, může to být příznakem závažnějšího onemocnění.